ΕΛΑΙΑ


• Αχίλλειος η χιολόφυλλος,αγραψιθιά,σεσαμέντο.προέρχεται από το όνομα του Αχιλλέα και είναι ονομαστο από τα ομηρικά χρόνια για τη χρήση του στη θεραπεία των πληγων. –μασάζ 5 σταγόνες έλαιο αχιλλαίας μέσα σε 25 σταγονες βαλσαμόλαδο για φλεγμονές των αρθρώσεων.
• Αγγελική , Angelica spp,το λικέρ Βενεδικτίνη χρωστά το διακριτικό του χρώμα σ’ αυτή.
-μασάζ 10 σταγόνες αγγελκής σε 25ml,όχι 25 σταγόνες,αμυγδαλέλαιο ανακουφίζει από τους πόνους των αρθριτικών και των ρευματισμών
• Καλεντούλα η φαρμακευτική,νεκρολουλουδο.τα χρυσαφένια της άνθη είναι από τα αγαπημένα των βοτανολόγων,των ομοιοπαθητικών.
-μπάνιο 5 ως 10 σταγόνες στο νερό της μπανιερας μας βοηθα να αποβάλλουμε τη νευρική ανησυχία .
• Χαμόμηλο,χαμομήλι.-3 σταγόνες έλαιο χαμομηλιού σε ένα πιατάκι με ζεστό νερό και αφήστε το στο δωμάτιο,προτείνεται για ρινική καταρροή,άσθμα,κοκκύτη.
• Κινάμωμον,κανέλα. δριμεία και θερμαντική είναι καλή για όλα τα είδη ψυχρών καταστάσεων,από το κοινό κρυόλόγημα και το κρύωμα της κοιλιάς ως την αρθρίτιδα.
---εισπνοή διαλύστε 5 σταγόνες έλαιο κανέλας σε βραστό νερο και εισπνευστε τον ατμο,για το βηχα και τους ερεθισμούς του αναπνευστικού.
---μασάζ :ανακατέψτε 10 ml ελαιο κανέλας σε 2ml αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο και χρησιμοποιηστε το για κολικούς,κρύωμα της κοιλιάς, διάρροιας.
• Νερόλι ,C.aurantium, προέρχεται από τα άνθη πορτοκαλιας πικρης ποικιλίας . Ένα πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο είναι η πορτοκαλιά, μέχρι το μεσαίωνα ήταν η αγαπημένη των αράβων γιατρών.
--ως αλοιφή, προσθέστε σε κρέμα βάσης 2 σταγόνες νερόλι και χρησιμοποιήστε το για δερματικά προβλήματα.
----μασάζ, προσθέστε 2 σταγόνες νερόλι σε 10 ml αμυγδαλέλαιο για νευρικές καταστάσεις και πεπτικές διαταραχες.
• Μύρρο,κομμεορητίνη η ευωδης,σμύρνα,βδέλιο θεωρείται ένας θησαυρός της ανατολής,για χιλιετηρίδες…Οι αρχαίες Αιγύπτιες έκαιγαν μύρρο και τα φύλλα του και το θυμίαμα για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα μέχρι τους ψύλλους. Κάτι ήξεραν οι 3 μάγοι όταν διάλεγαν τα δώρα τους….
--μασάζ χρησιμοποιήστε 1 ml έλαιο μύρρο σε 15 ml αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο για εντριβή στο στήθος για περιπτώσεις βρογχίτιδας, κρυολογήματος, φλέγματα.
• Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, παραδοσιακό γιατρικό των ιθαγενών, ήρθε στη δυση τον 19ο αιώνα.Τα έλαια των διαφόρων ποικιλιών του ευκάλυπτου έχουν μικρές διαφορές στις ιδιότητες τους αλλά όλα είναι ισχυρά αντισηπτικά
---εισπνοή ,προσθέστε 10 σταγόνες έλαιο ευκάλυπτου σε λίγο καυτό νερο και εισπνευστε τον ατμό για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και θώρακα.
----αλοιφή ,διαλύστε 2 σταγόνες έλαιο ευκάλυπτου σε 10 ml βάση για κρέμα ή σε 10 mlηλιέλαιο και βάλτε το σε ερεθισμούς από το κρύο(σκασμένο δέρμα)
• Φραγκάρια η λεπτή,αγριοφράουλα,η αγρια και ορεινή φραουλια.
---τονωτικό κρασί, ποτιστε τους καρπους, φραουλιτσες,σε κόκκινο κρασί για μερικές μερες, στο ψυγείο,και έτσι έχετε ένα παραδοσιακο γιατρικό για να ‘’αναζωπυρωθεί το πνεύμα και να γίνει χαρούμενη η καρδιά’’

• Γλυκόριζα η λεία,ρεγολίτσα,γλυκόριζα.Χρησιμοποιειται στη φαρμακευτικη από το 500 π.Χ .
----τονωτικό κρασί,μουσκέψτε τη ρίζα σε τζιν η βότκα για 4 εβδομάδες στον ηλιο, πειτε το σε μικρές δόσεις μετα από τα γευματα,για ελκη,πεψη.
• Υπερικον το διατρητο,βαλσαμοορτο,λειχηνοχορτο,σπαθοχορτο,περικη,προδρόμου βοτανο.Λέγεται ότι πήρε το όνομα του από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ,που θεράπευαν μ’αυτό τις πληγές στις μάχες των σταυροφοριών. Κατά το μεσαίωνα πιστευαν ότι ξορκιζε το κακό πνευμα, μπήκε πολλές φορες σε ξορκια και εξορκισμούς ,πίναμε ακόμα και το έγχυμα του για να θεραπευτούν.
-----μασαζ ,χρησιμοποιήστε το σε εγκαύματα και φλεγμονές των μυων ή των αρθρώσεων, νευραλγίες και ισχιαλγίες.
• Υσσωπός ο φαρμακευτικος, χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη και από τον Διοσκουριδη. Είναι ένα από τα 130 βότανα που αρωματίζουν το λικερ Charteuse.
----μπάνιο ,προσθέστε από 5 ως 10 σταγόνες στο νερό της μπανιέρας για τη νευρική εξάντληση τη μελαγχολία ή τη λύπη.
----μασάζ, διαλύστε 10 σταγόνες υσσωπου σε 20 ml αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο για τη βρογχίτιδας και τα κρυολογήματα.
• Γιουνίπερος η κοινή, άρκευθος,κέντρο. Απο πολύ παλιά συνδεόταν με την τελετουργική κάθαρση ,καιγόταν στα ιερά των ναών, σε τελετές εξαγνισμού.
---λοσιόν, προσθέστε 5 σταγόνες ελαιο σε 50 ml λιοσιον (25 ml ροδόνερο και 25 ml αμαμηλίδα ) και χρησιμοποιήστε το για τα λιπαρά δερματα και την ακμή, πάνω σε βαμβάκι.
---μασάζ, ανακατέψτε 10 σταγόνες έλαιο αρκευθου
10 σταγόνες έλαιο θυμαριου
20 σταγόνες αμυγδαλέλαιο
Και τρίψτε το στηθος με το μίγμα για τον επίμονο βήχα.
----μπανιο, ρίξτε 5 σταγόνες στο νερο του μπάνιου για τα αρθριτικά, την ποδαγρα, τους μυϊκούς πόνους.
----αλοιφή, προσθέστε 10 σταγόνες έλαιο σε 20 ml λιωμένη βάση αλοιφής,αφηστε να κρυώσει και βάλτε το σε λεπιδώδες έκζεμα ή στην ψωρίαση.
• Λεβάντα, από τα πιο δημοφιλή βότανα σε πολλούς κλάδους, από την αρχαιότητα.
----λοσιόν, προσθέστε μερικες σταγόνες έλαιο λεβάντας σε λιγο νερο και ψεκαστε το δέρμα που έχει έγκαυμα από τον ήλιο η από καυτό νερό, αναλογία 10 σταγόνες λεβάντας σε 300 ml νερό.
----ξεπλυμμα μαλλιών, διαλύστε 10 σταγόνες σε νερο μιας λεκάνης και χρησιμοποιήστε το στο ξέβγαλμα των μαλλιών για την απαλλαγή από ψείρες. Ή βάλτε 2-3 σταγόνες στη χτενα για να απομακρύνετε ψείρες και κόνιδες.
---- πονοκέφαλος, αναμίξτε 10 σταγόνες λεβάντας σε 25 ml ελαιο βασης και καντε μασάζ στους κροτάφους και στον αυχένα.
------βάλτε το σκέτο ,1-2 σταγόνες σε δαγκωματα και κεντρισματα εντόμων.
-------εμποτίστε ένα βαμβακι ή πανακι με μερικές σταγόνες λεβάντας και τοποθετήστε το σε ντουλάπες και συρτάρια. Προστατεύει τα ρουχα από το σκόρο και τα αρωματίζει.
• Μέλισσα η φαρμακευτική,μεισσόχορτο,μελισσοβοτανο,κιτροβάλσαμο.συνδεεται με τις μέλισσες και η λαική και η επιστημονική ονομασια του αντανακλούν ότι έχει τις ίδιες ιδιότητες με το μέλι. Λέγεται ότι ο Παράκελσος παρασκευασε ένα φίλτρο με κύριο συστατικό το μελισσόχορτο με το όνομα primum ens melissae που πίστευαν ότι ξαναφέρνει τη νιότη.
-----εντομοαπωθητικό, συνδυάστε 5 ml μελισσόχορτου σε 100 ml αλοιφη βάσης.απλώστε επάνω στα τσιμπηματα αλλα και προληπτικά ως απωθητικό.Η κάψτε σ τον αρωματιστη μερικές σταγόνες για εντομοαπωθητικό.
-----μπάνιο,χρησιμοποιήστε 5 σταγόνες έλαιο στο νερό για ανακούφιση από τη συναισθηματικη ένταση και μελαγχολικές τάσεις.
• Μέντα.
----εισπνοή, βάλτε μια χούφτα φύλλα μέντας,3-4 σταγόνες έλαιο μέντας , σε καυτό νερό και εισπνευστε για να ανακουφιστείτε από το μπούκωμα της μύτης.Ή αφηστε το μιγμα στο δωματιο σας όλη τη νύχτα.



• Μυριστική η ευώδης,μοσχοκάρυδο,ήρθε στη Ευρώπη γύρω στο 1512,απόκτησε φήμη πανάκειας και το έτρωγαν πολύ για να τονωθούν.Οι παραισθησιογόνες ιδιότητες του ανακαλυφτηκαν γρήγοραν καθως έφερνε παραληρηματική μέθη.
-----μασάζ, 5 σταγόνες έλαιο μοσχοκάρυδο
4 σταγόνες ‘’ φασκόμηλο
25 ml αμυγδαλέλαιο
Για να προετοιμαστείτε για τον τοκετό κάντε καθημερινά μασάζ στην κοιλιά,τις τρεις τελευταιες εβδομαδες της κύησης.
-----πόσιμο, ρίξτε 1-2 στγόνες σε μια μπατονέτα και βάλτε γύρω γύρω στα ούλα από το δόντι που πονάει μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.
-----πόσιμο, για δυσπεψία, γαστρεντεριτιδα, διάρροια βάλτε 3 σταγόνες έλαιο σε ένα κουταλάκι μέλι

• Βασιλικός. Οι απόψεις και οι παραδόσεις διίστανται .Μερικοί λαοί τον συνδέουν με το μίσος και την ατυχία.Άλλοι τον συνδέουν με την αγάπη ,την ευλογία και την καλή τύχη.
----μπάνιο, προσθέστε 10 σταγόνες στο νερό του μπάνιου για την ανακούφιση από τη νευρική εξάντληση,την πνευματική κόπωση,τη μελαγχολία, το φόβο.
-----αδιάλυτο έλαιο χρησιμοποιείται για τα τσιμπήματα εντόμων. Ακόμα και ένα κλαράκι βασιλικού να τρίψετε πάνω στο τσιμπημα ανακουφίζει.
----αντικαταθλιπτικό ,3 σταγόνες έλαιο βασιλικού
5 σταγόνες υσσωπού
3 σταγόνες γεράνι
4 σταγόνες περγαμόντο
Ανάμειξη σε 50 ml αμυγδαλέλαιο για ήπιο μασάζ στους κροτάφους, στον αυχένα, στα χέρια.
• Πρίμουλα,πασχαλούδα,ηρανθές,παναγίτσες,δρακάκια. Δυο διαφορεικά φυτά αλλά με ελάχιστες διαφορές.Είναι πλούσια πηγή σακυλικών και χρησιμοποιηθηκαν ως αναλγητικά.
----μπάνιο , 5 σταγόνες στο βραδυνο μπάνιο βοηθα στην καταπολέμηση της αυπνίας.